Olejek rycynowy właściwości i zastosowanie

Olejek rycynowy właściwości i zastosowanie

Olejek rycynowy znajduje zastosowanie w medycynie, jak i w pielęgnacji urody od setek lat. Od pewnego czasu, w związku z wyraźnym trendem powrotu do wszystkiego, co naturalne, olejek rycynowy znów zaczął cieszyć się dużą popularnością. Czym jest olejek rycynowy? Jakie posiada właściwości i zastosowanie? I czy każdy może go stosować? Oto kilka pytań, na które odpowiedzi znajdziesz w naszym artykule!

Czym jest olej rycynowy?

Olejek rycynowy jest pozyskiwany z nasion rącznika pospolitego (Ricinus communis), czyli rośliny występującej pierwotnie na terenie Indii, zaś obecnie również na obszarze Brazylii, Rosji oraz południowej Afryki. Nasiona tłoczone są na zimno w temperaturze poniżej 50 stopni Celsjusza, a następnie poddawane dodatkowej obróbce termicznej, co pozwala zniwelować toksyczne działanie rycyny.

Olejek rycynowy posiada jasnożółtą barwę i gęstą konsystencję. Zawiera mieszankę triglicerydów kwasu rycynolowego, olejowego, linolowego, palmitynowego i stearynowego. Jest on powszechnie stosowany w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, chemicznym, a nawet spożywczym.

Olejek rycynowy – właściwości

W składzie olejku rycynowego znajdują się gliceryd 18-węglowego kwasu rycynolowego, kwasy oleinowy oraz linolowy, a także kwas palmitynowy i stearynowy, które posiadają korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Odpowiadają za intensywnie nawilżające właściwości tego produktu. Olej rycynowy jest również źródłem glikozydów flawonowych oraz kwercetyny, czyli substancji o działaniu antyoksydacyjnym, spowalniającym starzenie się komórek.

Olejek rycynowy – zastosowanie

Olejek rycynowy znajduje szerokie zastosowanie w wielu branżach, w tym kosmetycznej, medycznej, spożywczej czy chemicznej. Doustne przyjmowanie olejku rycynowego działa drażniąco na błonę śluzową jelita cienkiego, działając przeczyszczająco. Jednocześnie, może prowadzić do silnych problemów żołądkowo-jelitowych, dlatego w dzisiejszych czasach jest on bardzo rzadko stosowany w przypadku zaparć. Jego doskonałe właściwości pod względem pielęgnacyjnym są jednak nieocenione.

Wiele produktów kosmetycznych zawiera obecnie olejek rycynowy. Znaleźć go można w olejkach do demakijażu, kosmetykach do pielęgnacji twarzy, odżywkach do włosów, rzęs, brwi czy paznokci. Występuje on pod angielską nazwą „Castor Oil” bądź nazwą łacińską „Oleum Ricini”. Posiada on właściwości odżywiające i regenerujące. Łagodzi podrażnienia, a także wzmacnia włosy, rzęsy i brwi.

Olejek rycynowy na twarz

Olejek rycynowy znajduje szerokie zastosowanie w pielęgnacji twarzy, w tym przede jako substancja służąca do oczyszczania skóry w metodzie zwanej OCM (Oil Cleansing Method). Polega ona na oczyszczaniu skóry za pomocą oleju – w myśl tej zasady tłuszcz najlepiej zmywa tłuszcz, zatem do demakijażu i mycia twarzy powinno stosować się właśnie oleje. Do wykonania demakijażu oraz oczyszczenia skóry stosuje się zazwyczaj mieszankę olejów, do której można dodać właśnie olej rycynowy. Innymi olejami, jakie można zastosować tworząc idealny olejek do metod OCM są olej jojoba, olej ze słodkich migdałów, z awokado, arganowy czy olej kokosowy. Dowiedz się więcej na temat tego sposobu demakijażu i zmywania zanieczyszczeń: OCM – Oil Cleansing Method – co to takiego?

Demakijaż i oczyszczanie skóry to nie jedyne zastosowanie olejku rycynowego. Stanowi on również dodatek do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji twarzy – kremów, maseczek czy serum, zapewniając działanie nawilżające, odżywcze i regenerujące. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia się skóry, a tym samym pojawiania się zmarszczeń. Działa również wygładzająco i redukuje przebarwienia.

Olejek rycynowy na włosy

Olejek rycynowy stanowi składnik wielu kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry głowy oraz włosów. Znaleźć go można w szamponach, odżywkach, maskach do włosów, a także wcierkach na skórę głowy. Polecanym zabiegiem jest olejowanie włosów za pomocą oleju rycynowego z dodatkiem innych olejków np. olejku jojoba, arganowego, kokosowego, z pestek winogron.

Olej rycynowy można stosować do olejowania włosów nakładając mieszankę olejów: kilka kropli olejku rycynowego należy wymieszać z olejkiem bazowym i rozprowadzić po długości włosów. Zastosowanie samego olejku rycynowego nie jest proste, bowiem posiada on bardzo gęstą konsystencję – stąd najlepszym rozwiązaniem jest jego połączenie z innymi olejkami. Chcesz poznać podstawy olejowania włosów? Zerknij do artykułu: Jak olejować włosy?

Jak działa olejek rycynowy na włosy? Przede wszystkim znacząco poprawia kondycję włosów: nawilża włosy, wzmacnia je i odżywia. Zapobiega ich łamaniu i rozdwajaniu się końcówek, nadaje włosom miękkości i blasku. Olejek można również do olejowania skóry głowy: wzmacnia cebulki włosów, przyspiesza porost włosów i zapobiega ich wypadaniu.

Warto jednak wiedzieć, że olejowanie włosów olejem rycynowym nie jest dla każdego. To idealny olejek w przypadku włosów średnioporowatych, z nieznacznie rozchylonymi łuskami. Sprawdzi się także w pielęgnacji włosów farbowanych oraz poddawanych zabiegom stylizacyjnym z użyciem prostownicy czy lokówki. Nie jest jednak zalecane stosowanie olejku rycynowego osobom, które zmagają się z problemami takimi jak łysienie czy nadmierne wypadanie włosów, bowiem może prowadzić do nasilenia się problemu, zbyt mocno obciążając osłabione cebulki włosowe.

Olej rycynowy na brwi i rzęsy

Zawarte w oleju rycynowym składniki aktywne działają również korzystnie na brwi i rzęsy. Olej rycynowy stosowany na brwi i rzęsy przyspiesza ich porost i zmniejsza wypadanie. Aplikację olejku rycynowego najlepiej przeprowadzić wieczorem, za pomocą czystej szczoteczki do rzęs, nakładając go tak jak tusz. Zachować należy dużą ostrożność, aby olejek nie dostał się do oczu, ponieważ może on powodować podrażnienia oczu, łzawienie i zaczerwienienie.

Regularne stosowanie oleju rycynowego na brwi i rzęsy przez co najmniej okres kilku tygodni przyczynia się do ich wzmocnienia. Stają się one gęstsze, dłuższe i znacznie mocniejsze. Efekty systematycznego nakładania olejku są naprawdę zdumiewające!

Olejek rycynowy na paznokcie

Jeśli borykasz się z problemem łamliwych, kruchych i rozdwajających się paznokci, idealnym rozwiązaniem będzie zastosowanie oleju rycynowego. Niewielką ilość, zaledwie kilka kropli dziennie, wcieranych systematycznie w płytkę paznokci, wystarczy, aby uzyskać znaczną poprawę ich kondycji. Stosowanie olejku rycynowego sprawia, że paznokcie stają się twardsze, mniej łamliwe, nie rozdwajają się.

Jak aplikować olej rycynowy na paznokcie? Można wcierać go bezpośrednio w płytkę i skórki, a następnie nałożyć bawełniane rękawiczki, aby produkt lepiej się wchłonął. Z tej przyczyny polecane jest wykonywanie zabiegu na noc.

Olejek rycynowy gdzie kupić?

Olejek rycynowy to produkt, który powinien znaleźć się niemal w każdej kosmetyczce – jego zastosowanie jest bowiem bardzo uniwersalne. Z łatwością można go nabyć w każdej aptece, a także w sklepach internetowych, w tym sklepach z kosmetykami naturalnymi.

Ile kosztuje olejek rycynowy?

Cena olejku rycynowego jest stosunkowo niska, zależy jednak od pojemności. Za butelkę 50 ml zapłacimy około 10 zł, zaś opakowanie 100 ml to zazwyczaj koszt do 15 zł. Z kolei butelka oleju rycynowego o pojemności 1 l kosztuje około 40 zł.

20 czerwca 2022