Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Olej z czarnuszki polecany ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zarówno w celach leczniczych, jak i do codziennej pielęgnacji skóry. Warto po niego sięgnąć, gdyż zawiera bogactwo witamin i składników mineralnych, które wspierają organizm w walce z nadciśnieniem, cukrzycą czy w przypadku spadku odporności i stosować doustnie, a także wykorzystać do stosowania na skórę, szczególnie w przypadku zmagania się z problemami takimi jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca oraz trądzik. Sprawdź, jak wykorzystać w pielęgnacji skóry olej z czarnuszki!

Olej z czarnuszki – co go wyróżnia?

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to roślina znana ze swoich właściwości leczniczych już od czasów antycznych. Przypisywano jej magiczne moce, dlatego do tej pory nasiona czarnuszki są określane jako „ziarna błogosławieństwa”. Roślina ta występuje w krajach południowej Europy, Azji Południowo-Zachodniej oraz Afryki Północnej. Można ją również spotkać w Polsce.

Olej z czarnuszki wytwarzany jest z jej niewielkich, czarnych nasion. Jest on ceniony ze względu na korzystny wpływ na ludzki organizm i stan zdrowia, a także doskonałe właściwości pielęgnacyjne oraz smak, dzięki któremu olej znajduje zastosowanie w kuchni do doprawiania wielu potraw. Olej z czarnuszki charakteryzuje miodowa lub ciemnobrunatna barwa. Posiada gęstą konsystencję, intensywny aromat i wyrazisty, ostry i pikantno-gorzki smak, który nie każdemu od razu przypada do gustu. Wielu osobom kojarzy się z pieprzem, dlatego dla złagodzenia jest często podawany z miodem lub sokiem.

Olej z czarnuszki – pozyskiwanie

Wysokiej jakości olej z czarnuszki jest tłoczony na zimno. Oznacza to, że temperatura w trakcie procesu jego produkcji nie przekracza 35 stopni Celsjusza, dzięki czemu zachowuje on swoje cenne właściwości, a także charakterystyczny smak i zapach. Wytwarzanie oleju w niskiej temperaturze, bez filtrowania i oczyszczania to sposób na ochronę produktu przed utratą składników odżywczych.

Warto wiedzieć, że olej z czarnuszki powinien być przechowywany w butelkach z ciemnego szkła, dzięki czemu nie jest narażony na szkodliwe działanie promieni słonecznych, które niszczy jego właściwości, w tym także pielęgnacyjne. Po otwarciu powinien być przechowywany w lodówce.

Składniki zawarte w oleju z czarnuszki

W oleju z czarnuszki zawarte są cenne substancje odżywcze, które nie tylko korzystnie wpływają na zdrowie, lecz również na skórę. Przede wszystkim składa się on aż w 85% z nienasyconych kwasów tłuszczowych – kwasu kwasu oleinowego (omega-9), linolowego (omega-6) i linolenowego. Nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie na procesy odnowy i regeneracji komórek, w tym także komórek skóry. Są one niezwykle istotne, ponieważ organizm nie potrafi wytwarzać ich samodzielnie – muszą być dostarczane zewnętrznie. Pozostałe składniki, które zawiera olej z nasion czarnuszki siewnej to:

  • witamina A, C, E oraz witaminy z grupy B,
  • beta-karoten,
  • garbniki,
  • fosfolipidy i fitosterole,
  • flawonoidy,
  • biotyna,
  • związki mineralne: cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas,
  • przeciwutleniacze,
  • aminokwasy,
  • olejki eteryczne, które zawierają tymochinon, tymol oraz tymohydrochinon, czyli związki posiadające właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwdrgawkowe, antyoksydacyjne i antyhistaminowe.

Olej z czarnuszki – właściwości lecznicze

Za wyjątkowe właściwości oleju z czarnuszki odpowiadają zawarte w nim substancje, które wykazują korzystne działanie na organizm i skórę. Jak działa olej z czarnuszki?

  • posiada silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybicze,
  • działa antyoksydacyjnie, zwalczając wolne rodniki,
  • obniża poziom glukozy we krwi, dlatego jest idealnym rozwiązaniem do stosowania przez cukrzyków,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • wykazuje działanie przeciwalergiczne – zawarty w oleju z czarnuszki tymochion blokuje wydzielanie odpowiedzialnej za reakcje alergiczne histaminy,
  • wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, szczególnie w przypadku refluksu, wrzodów i innych dolegliwości żołądkowych, gdyż zwiększa wydzielanie śluzu i hamuje wydzielanie kwasu żołądkowego,
  • korzystnie wpływa na układ krążenia – olej z czarnuszki obniża ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na raka – badania wykazują, że olej z czarnuszki hamuje namnażanie i rozwój komórek rakowych,
  • wspomaga leczenie depresji – posiada właściwości adaptogenne zwiększające odporność na stres, poprawiające samopoczucie i przeciwdziałające stanom lękowym,
  • chroni przed skutkami promieniowania w przypadku chemio i radioterapii,
  • wzmacnia laktację,
  • reguluje zaburzenia cyklu miesiączkowego,
  • wspomaga proces odchudzania, gdyż zmniejsza uczucie głodu,
  • jest pomocny w pielęgnacji skóry, w szczególności w przypadku dolegliwości takich jak trądzik, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry.

Zastosowanie oleju z czarnuszki w pielęgnacji

Jednym z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie niezwykłych właściwości czarnuszki siewnej jest picie oleju tłoczonego z jej nasion. W tym przypadku dawkowanie oleju z czarnuszki jest bardzo proste – wystarczy spożywać 1 łyżeczkę dwa razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem.

Spożywanie oleju z czarnuszki nie jest jednak jedynym sposobem na stosowanie tego produktu. Olej z czarnuszki posiada również doskonałe działanie na skórę, włosy i paznokcie. Stanowi on składnik wielu produktów kosmetycznych np. kremów, masek, szamponów i odżywek, jednak może być również stosowany samodzielnie.

Jak olej z czarnuszki działa na skórę?

  • pomaga zwalczyć trądzik – posiada właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, które przeciwdziałają powstawaniu zmian trądzikowych, a także przyspiesza gojenie tych, które już się pojawiły,
  • zmniejsza ilość zaskórników,
  • reguluje wydzielanie sebum,
  • łagodzi stany zapalne i podrażnienia, działa kojąco, przyspiesza gojenie ran,
  • eliminuje objawy reakcji alergicznych – zaczerwienienie, swędzenie czy pieczenie skóry,
  • chroni przed promieniowaniem UV oraz czynnikami zewnętrznymi,
  • jest pomocny w przypadku schorzeń skóry, takich jak łuszczyca czy atopowe zapalenie skóry,
  • dogłębnie nawilża, wzmacnia i zmiękcza skórę, poprawia jej jędrność i elastyczność,
  • poprawia koloryt skóry,
  • działa antyoksydacyjnie, hamując procesy starzenia się skóry,
  • zapobiega powstawaniu zmarszczek i spłyca istniejące.

Jak olejek z czarnuszki działa na włosy?

  • zmniejsza wypadanie włosów i stymuluje porost nowych,
  • dotlenia skórę głowy,
  • pomaga zwalczyć łupież,
  • wzmacnia strukturę włosów od samej cebulki.

Olej z czarnuszki stosować można również w celu uzyskania zdrowych, mocnych paznokci. Wystarczy regularnie wmasowywać w płytkę i skórki paznokci kilka kropli oleju, co przyczyni się do widocznego wzmocnienia paznokci. Efekty pojawiają się już po kilku zastosowaniach.

Dla jakiej skóry polecany jest olejek z czarnuszki?

Olej z czarnuszki polecany jest przede wszystkim w przypadku cery trądzikowej, wrażliwej, suchej, a także cery alergicznej i skłonnej do podrażnień. Olej z czarnuszki stosowany przez osoby zmagające się z trądzikiem przyczyni się do zmniejszenia ilości zaskórników, gdyż działa przeciwbakteryjnie i regulująco na pracę gruczołów łojowych. W pierwszym etapie zaobserwować można wysyp nowych niedoskonałości, co jest naturalnym efektem oczyszczania skóry, jednak z czasem ilość niedoskonałości znacząco maleje. Jest to jeden z najskuteczniejszych sposobów na trądzik.

Po olej z czarnuszki sięgnąć powinny jednak nie tylko w przypadku trądziku. Idealnie poradzi sobie również z wszelkimi podrażnieniami i stanami zapalnymi, redukując swędzenie, zaczerwienienie, pieczenie czy inne objawy reakcji alergicznych. Sprawdzi się także do dogłębnego nawilżenia skóry suchej.

Jak stosować olej z czarnuszki na twarz?

Olej tłoczony z nasion czarnuszki można stosować bezpośrednio na skórę twarzy, ciała, a także głowy. Jest on niezwykle łagodny, nie powoduje podrażnień czy reakcji alergicznych. Jeśli chcemy włączyć olej z czarnuszki do pielęgnacji możemy go zastosować na różne sposoby:

  • nakładając bezpośrednio na twarz – niewielką ilość olejku należy nałożyć na lekko zwilżoną (np. za pomocą hydrolatu) skórę, a następnie delikatnie wmasować,
  • łącząc olej z czarnuszki z żelem aloesowym lub kwasem hialuronowym, które wzmacniają jego dobroczynne właściwości,
  • dodając do kremu lub serum nawilżającego.

Olej z czarnuszki można również wykorzystać do olejowania włosów oraz skóry głowy, a także do pielęgnacji paznokci. Jest to także produkt doskonały do stosowania w celu łagodzenia reakcji alergicznych, podrażnień skóry, wysypek oraz innych dolegliwości. Zastosować go można punktowo, aplikując na zmienione chorobowo miejsca lub dodać do kąpieli.

16 stycznia 2023