Olej z pestek winogron – właściwości i zastosowanie w pielęgnacji twarzy, ciała i włosów

Olej z pestek winogron – właściwości i zastosowanie w pielęgnacji twarzy, ciała i włosów

Olej z pestek winogron (Vitis Vinifera Seed Oil) nie dorównuje, niestety, popularnością takim olejom jak arganowy czy kokosowy, a jego cenne właściwości i zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów nie są powszechnie znane. Właśnie dlatego w tym wpisie postaram się Wam go nieco przybliżyć, gdyż olej ten jest bogaty w różne składniki odżywcze i kwasy tłuszczowe, tak bardzo potrzebne naszej skórze. Naprawdę warto go stosować, a jeśli nie wiesz, czy sprawdzi się on dla Twojego typu skóry bądź szukasz sposobu, jak go zastosować, koniecznie przeczytaj ten wpis!

Olej z pestek winogron pozyskiwany jest metodą ekstrakcji z pokruszonych nasion. Pestki winogron są surowcem odpadowym z produkcji wina gronowego. Dopiero niedawno znaleziono technologię, która pozwala na jego pozyskanie – przez wiele lat pestki te nie były wykorzystywane w żaden sposób, gdyż były zbyt mało oleiste. Co więcej, olej z pestek
winogron znajduje zastosowanie głównie w kosmetologii
, gdyż jego działanie na zdrowie (nieodpowiednie proporcje zawartych w nim kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3) nie jest zbyt korzystne.

Niezależnie od rodzaju skóry, olej powinien sprawdzić się doskonale. Może być stosowany przez osoby z cerą mieszaną, tłustą i trądzikową, do skóry suchej, wrażliwej, naczyniowej i dojrzałej.  Nie zatyka porów skóry i nie blokuje wymiany gazowej, zatem jeśli masz problem ze stanami zapalnymi  – możesz go śmiało stosować. Pokochają go także Twoje włosy zwłaszcza, jeśli są suche i zniszczone i potrzebują dobrej porcji nawilżenia. Zaletą tego oleju jest jego dobra i szybka wchłanialność, nie zostawia na skórze lepkiego, tłustego filmu. Dodatkowo, nie powoduje on dolegliwości skórnych, podrażnień, zaczerwienienia, pieczenia i swędzenia.

Olej z pestek winogron – właściwości

Co jest takiego w olejku z pestek winogron, co wyróżnia go na tle innych olejów roślinnych? Przede wszystkim bardzo duża zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, stanowiących ponad
90% jego składu. Oprócz tego olejek winogronowy jest bogaty w  antyoksydanty! Wśród substancji aktywnych znajdujących się w jego składzie znajdziemy bardzo dużo witaminy E, flawonoidy, lecytynę, a także przeciwutleniacz – rezweratol, który posiada silne właściwości ochronne – chroni on skórę przed działaniem wolnych rodników i w opóźnia proces jej starzenia. Olejek winogronowy wykazuje dodatkowo dużą zgodność z naturalnym sebum naszej skóry i nie jest komedogenny, dzięki czemu może być stosowany przez osoby o różnych rodzajach cery, w tym również w pielęgnacji cery trądzikowej. Na koniec warto wspomnieć, że zawartość minerałów w jego składzie doskonale wpływa na jego właściwości odżywcze dla naszej skóry i włosów.

Jak stosować olej winogronowy w pielęgnacji skóry i włosów?

Jak wykazaliśmy w poprzedniej części wpisu, na pytanie czy warto stosować olejek z pestek winogron, odpowiedź jest oczywista – zdecydowanie tak! Kilka właściwości już poznaliście  – olejek winogronowy nie zatyka porów skóry, nie jest komedogenny, szybko się wchłania, nie
pozostawiając na skórze tłustej warstwy, nie powoduje podrażnień czy zaogniania stanów zapalnych skóry, ma składniki doskonale wpływające na stan naszej skóry i włosów. Jeśli nadal zastanawiacie się, czy jest on odpowiedni dla Was, postaramy się Was przekonać, wypisując w punktach działanie tego niezwykłego olejku.

Działanie oleju z pestek winogron:

  • nawilżające – olej z pestek winogron sprawdzi się do zmiękczania i lekkiego natłuszczenia skóry, zapobiega utracie wody przez skórę. Działa zmiękczająco, nawilżająco i wygładzająco na włosy.  Można go stosować zamiast kremu do twarzy czy balsamu do ciała, doskonale sprawdzi się stosowany w celu zmiękczenia skóry dłoni i stóp, można go również dodać do innych kosmetyków, by wzmocnić ich działanie o nawilżające właściwości olejku z pestek winogron.
  • odżywcze – olejek winogronowy to bomba składników odżywczych – znajdziemy w nim witaminy A, E, K i D, wzmacniające naturalną barierę lipidową skóry i wspomagające jej regenerację. Działają one również wzmacniająco i uelastyczniająco na  naczynka krwionośne, a także wpływają na poprawę kondycji suchych, zniszczonych włosów oraz wzmocnienie kruchych paznokci.
  • regeneracyjne – właściwości odżywcze olejku z pestek winogron wpływają ponadto wzmacniająco na proces odbudowy naturalnej
    bariery ochronnej skóry oraz regenerację uszkodzonego naskórka. Olejek działa również regenerująco na włosy suche i zniszczone koloryzacją czy zabiegami fryzjerskimi.
  • przeciwzapalne – doskonale znane jest także działanie przeciwzapalne i łagodzące olejku z pestek winogron. Przyczynia się
    on do zmniejszenia zmian trądzikowych, stanów zapalnych,  podrażnień. Zmniejsza także widoczność porów i  powstrzymuje
    proces pojawiania się zaskórników.
  • przeciwstarzeniowe – antyoksydacyjne działanie olejku
    z pestek winogron wynika z zawartości kwasu linolowego, reswaratrolu, flawonoidów i witaminy E, które pomagają skórze w walce z wolnymi rodnikami, a także wspomagają proces regeneracji bariery hydrolipidowej naskórka. Stosowanie olejku winogronowego sprawia, że opóźnia się proces starzenia się skóry, drobne zmarszczki zostają zredukowane, a jędrność i elastyczność skóry – poprawiona.
  • wzmacniające – olej z pestek winogron przyczynia się do wzmocnienia naturalnej warstwy ochronnej skóry. Działając wzmacniająco na naczynia krwionośne, zapobiega jednocześnie ich pękaniu i powstawaniu „pajączków”.
  • ochronne – ochrona skóry przed działaniem wolnych rodników to nie jedyne działanie ochronne, z jakiego znany jest olejek z pestek winogron.  Chroni on także skórę i włosy przed niekorzystnym działaniem czynników środowiskowych, do których można zaliczyć chociażby zbyt niską lub za wysoką temperaturę, za suche powietrze, dużą wilgotność czy wiatr.
  • kojące – olejek winogronowy można stosować, podobnie jak większość olejów roślinnych, do łagodzenia stanów zapalnych i podrażnień skóry. Skóra jest ukojona, zaczerwienienia i podrażnienia zmniejszone, znika uczucie pieczenia i swędzenia.

Dla kogo jest przeznaczony olej z pestek winogron?

Olej winogronowy to świetny przykład oleju roślinnego, którego włączenie do pielęgnacji przyniesie doskonałe rezultaty w przypadku każdego rodzaju skóry oraz włosów, jednak w szczególności powinien być stosowany w przypadku:

  • cery tłustej i trądzikowej – lekki, dobrze wchłanialny i nie
    zatykający porów, o właściwościach przeciwzapalnych i składzie bliskim strukturze naszego serum olejek z pestek winogron będzie doskonały dla wszystkich, którzy borykają się z problemem trądziku.  Stosując go zapobiegasz powstawaniu zaskórników.
  • cery suchej – olejek z pestek winogron ma działanie nawilżające, przyniesie skórze suchej wytchnienie, zmniejszy uczucie napięcia, wygładzi ją i zmiękczy.
  • cery dojrzałej – antyoksydacyjne właściwości sprawiają, że olejek z pestek winogron będzie również doskonałym wyborem dla cery
    dojrzałej – ujędrni skórę, odżywi i uelastyczni.
  • cery naczyniowej – olejek winogronowy wzmacnia i uelastycznia naczynia krwionośne, dzięki m.in. zawartości witaminy K, dlatego
    może być stosowany przez osoby z cerą naczyniową.
  • suchych i zniszczonych włosów – jeśli będziesz stosować olej z
    pestek winogron w pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów zauważysz, że staną się one lepiej nawilżone, odżywione i zregenerowane, odzyskają miękkość i blask.

Jak stosować olej z pestek winogron?

Olej z pestek winogron można stosować w ten sam sposób, jak pozostałe oleje roślinne, a więc:

  • nakładać go bezpośrednio na skórę,
  • łączyć z żelem aloesowym lub kwasem hialuronowym i w takiej postaci wklepywać w skórę,
  • dodawać do stosowanych w codziennej pielęgnacji kosmetyków – kremów do twarzy, balsamów do ciała, żeli pod prysznic – w ten sposób wzbogacasz je o cenne substancje aktywne, dodawać do domowych maseczek,
  • do pielęgnacji skóry dłoni i stóp – zabezpiecza ją, nawilża i uelastycznia,
  • może być traktowany jako olejek do masażu relaksującego lub antycellulitowego,
  • może być także stosowany jako sposób na oczyszczenie skóry – wystarczy nałożyć niewielką ilość na płatek kosmetyczny lub dłoń i rozprowadzić go dokładnie na całej twarzy, a następnie zmyć ciepłą
    wodą.

Olejek winogronowy sprawdzi się do stosowania na wiele sposobów, gdyż dobrze i szybko się wchłania, nie pozostawiając na skórze nieprzyjemnej, tłustej warstwy. Chroni skórę przed utratą nawilżenia.

Olej z pestek winogron na włosy

Olejek z pestek winogron może być także stosowany do olejowania włosów. Sposobów na olejowanie włosów jest wiele – najprostszą z nich jest rozprowadzenie substancji na całej długości włosów oraz wmasowanie go w skórę głowy, a następnie owinięcie włosów ręcznikiem na co najmniej godzinę. Po tym zabiegu zmywa się włosy delikatnym szamponem. Oczywiście sposobów jest wiele, podobnie jak i zwolenników określonej metody, a żeby dowiedzieć się, jaka z nich działa najlepiej na nasze włosy, trzeba trochę poeksperymentować. Włosy po zastosowaniu olejku będą gładkie i miękkie.

Innym sposobem wykorzystania oleju winogronowego w pielęgnacji  włosów jest jego aplikacja na same końcówki, aby zapewnić im  odpowiednie nawilżenie. Wystarczy niewielką ilość olejku wetrzeć w  wilgotne końcówki kosmyków, a włosom pozwolić wyschnąć naturalnie. W ten sposób będą one zabezpieczone przed działaniem czynników  zewnętrznych i utratą nawilżenia.

Podsumowanie

Olejek z pestek winogron jest doskonała alternatywą dla innych, popularnych olejów roślinnych. Cala masa składników odżywczych i wiele dobroczynnych właściwości, a przede wszystkim zapobieganie nadmiernej utracie wody ze skóry i włosów oraz ich nawilżanie i ochrona sprawiają, że warto włączyć olej winogronowy i kosmetyki, które go zawierają, do codziennej pielęgnacji.

24 marca 2019