Olej z pestek malin – czy będzie idealny dla Twojej skóry? Właściwości i zastosowanie olejku z nasion malin.

Olej z pestek malin – czy będzie idealny dla Twojej skóry? Właściwości i zastosowanie olejku z nasion malin.

Olej z pestek malin to kosmetyk niemal idealny. Wykazuje on działanie pielęgnacyjne oraz ochronne. Doskonale odżywia włosy oraz skórę. Może być stosowany jako naturalny filtr UV, ma działanie kojące i łagodzące podrażnienia, sprawia, że skóra staje się wygładzona i promienna,  a włosy nabierają blasku. Olej z pestek malin zyskuje coraz większą popularność. Sprawdź, czy będzie on dopasowany do potrzeb Twojej skóry.

Olej z pestek malin – skład i właściwości

Co kryją w sobie maliny, że olej z ich pestek jest tak niesamowity w swoim działaniu? Nasiona malin posiadają znaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – Omega-3 i Omega-6. Są to kwasy tłuszczowe bardzo przyjazne dla każdego rodzaju cery, w szczególności zaś do skóry tłustej, ponieważ regulują poziom sebum i zapobiegają powstawaniu zaskórników. Kwasy Omega-3 i Omega-6 są odpowiedzialne za właściwe nawilżenie skóry, dlatego olejek z pestek malin świetnie sprawdzi się także w przypadku skóry suchej. Kwasy zawarte w olejku malinowym mają również właściwości, dzięki którym koloryt skóry staje się wyrównany, a przebarwienia rozjaśnione. Dodatkowo, przyspieszają regenerację skóry oraz pomagają składnikom aktywnym wnikać w jej głąb.

W oleju z pestek malin znajdują się również dwie bardzo ważne witaminy. Olej z pestek malin jest bogatym źródłem witaminy E, która jest silnym antyoksydantem. Witamina E w olejku występuje w postaci alfa-tokoferolu i unikalnego gamma-tokoferolu. Dzięki zawartości witaminy E olej z nasion malin chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, co pomaga zachować skórze młody wygląd.

Witamina E nie jest jednak jedynym źródłem przeciwutleniaczy w tym olejku. Znajdziemy w nim również: karotenoidy oraz flawonoidy oraz niezwykle cenny składnik olejku malinowego – kwas elagowy, który oprócz działania antyoksydacyjnego, ma również właściwości przeciwnowotworowe – pomaga chronić DNA komórek. Wykazano również, że ma on także działanie antybakteryjnie i antyseptycznie. W oleju z pestek malin znajduje się także druga bardzo ważna witamina – witamina A, która wspomaga odbudowę skóry, włosów i paznokci.

Olej z pestek malin  ma zatem bardzo pozytywny wpływ na skórę – opóźnia proces starzenia się skóry, działa łagodząco, sprzyja gojeniu ran, redukuje rumień, a cera zyskuje promienny, zdrowy wygląd. Co więcej, wykazano również, że olejek z nasion malin ma właściwości ochronny – naukowcy potwierdzili, że może być on wykorzystywany jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, a jego faktor ochronny wynosi pomiędzy 28 a 50 SPF.

Jak olej z pestek malin działa na skórę?

  •  olejek doskonale skórę przed utratą nawilżenia
  • olej z pestek malin pomaga zachować skórze młody wygląd, dzięki zapewnieniu jej ochrony przed  wolnymi rodnikami
  • łagodzi stany zapalne, koi podrażnienia oraz pomaga w leczeniu ran
  • olejek wykazuje działanie przeciwbakteryjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne
  • olejek z pestek malin chroni skórę przed podrażnieniami słonecznymi, zapewnia jej ochronę UV
  • ma właściwości zmiękczające i natłuszczające
  • dzięki stosowaniu olejku skóra staje się wygładzona, uelastyczniona, odżywiona i rozświetlona
  • redukuje powstawanie zmarszczek, spowalnia proces starzenia się skóry
  • wspomaga produkcję elastyny i kolagenu, dzięki czemu nadaje się do skóry dojrzałej
  • stosując olejek zauważymy, że koloryt skóry staje się wyrównany, a przebarwienia – rozjaśnione
  • olej z nasion malin normalizuje poziom wydzielanego sebum, upłynnia łój i zapobiega tworzeniu się zaskórników
  • wpływa wzmacniająco na barierę lipidową naskórka
  • działa ochronnie na  skórę, zabezpieczając ją przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych
  • olejek odżywia, wzmacnia i nawilża włosy

Patrząc na możliwości działania olejku z pestek malin można odnieść wrażenie, że jest kosmetykiem idealnym, ale czy jest odpowiedni dla każdego rodzaju skóry?

Czy olej z pestek malin jest odpowiedni dla Twojej skóry?

Oleje roślinne można podzielić na trzy kategorie: schnące, nieschnące i półschnące.  Olej z pestek malin jest olejem szybko schnącym, zatem będzie on odpowiedni dla prawie każdego typu cery. Mogą go stosować zarówno osoby  ze skórą tłustą, mieszaną, a także skłonną do trądziku, ze względu na brak działania komegodennego. Olej z pestek malin nie zapycha porów skóry, nie powoduje powstawania stanów zapalnych, łagodzi i zapobiega powstawaniu podrażnień. Olej malinowy sprawdzi się także u osób borykających się ze skórą suchą, podrażnioną, zaczerwienioną. Będzie również doskonałym produktem, gdy Twojej skórze brakować będzie elastyczności, a cera będzie zmęczona i pozbawiona blasku. Olejek malinowy może być stosowany w każdym wieku!

Czy olej z pestek malin ochroni skórę przed słońcem?

Choć olej z pestek malin ma właściwości chroniące przed promieniowaniem słonecznym, powinien być stosowany jako wyłącznie jako dodatkowa ochrona skóry. Nie powinien być stosowany jednak jako jedyna metoda ochrony przed słońcem, gdyż chroni on jedynie przed działaniem promieniowania UVB, odpowiadającego wyłącznie za zewnętrzne podrażnienia skóry. Nie chroni on jednak przed działaniem promieni UVA, które przenikają przez naszą skórę. Promienie UVA sprzyjają fotostarzeniu skóry i mogą przyczyniać się do jej chorób, dlatego tak ważne jest stosowanie dodatkowej ochrony przed słońcem.

Jak stosować olej z pestek malin?

Olejek z pestek malin może być stosowany zarówno na dzień, jak i na noc. Olejek malinowy można stosować, podobnie jak inne oleje roślinne, bezpośrednio na skórę. Po wcześniejszym zwilżeniu skóry hydrolatem, należy rozgrzać kilka kropel palcami i zaaplikować poprzez wklepanie lub wmasowanie okrężnymi ruchami, do momentu wchłonięcia. Olejek sam w sobie nie ma jednak właściwości nawilżających, chroni jedynie przed utratą nawilżenia, w związku z czym powinien być stosowany w połączeniu z substancjami nawilżającymi, takimi jak choćby kwas hialuronowy lub aplikowany przed użyciem kremu bądź serum. Można również połączyć z olejem z nasion malin krem do twarzy, balsam, maskę w proszku lub inny olej roślinny. Olejek z pestek malin może być również stosowany jako baza pod podkład.

Olejku malinowego możesz użyć także do pielęgnacji całego ciała – w tym celu możesz dodać go do kąpieli, wetrzeć w wilgotną skórę lub dodać do żelu pod prysznic.

Olejek z pestek malin nadaje się również doskonale do pielęgnacji włosów. Można używać go do pielęgnacji końcówek włosów, a także olejować nim całe włosy. Olejek malinowy będzie odpowiedni do włosów o każdym typie porowatości, ma działanie powlekające, przez co chroni włosy przed utratą nawilżenia i szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.  Co więcej, zabezpiecza włosy przed utlenianiem się barwnika, zarówno naturalnego, jak i sztucznego, dlatego olej z pestek malin można stosować również w przypadku włosów farbowanych.

Podsumowanie

Olej z pestek malin jest wyjątkowym kosmetykiem, odpowiednim dla wszystkich rodzajów skóry i włosów, działa pielęgnacyjnie i ochronnie. Ze względu na moc jego możliwości, warto stosować olej z nasion malin do codziennej pielęgnacji skóry i włosów przez cały rok.

19 marca 2019